“Mujde.az” siyahını oxucularına təqdim edir.
Zeytun
Zeytun yağı qara ciyərə faydalıdır və ağrıları azaldır. Sarılıq keçirənlərə də faydalıdır. Zeytunun yarpağı və qabığı yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Eyni zamanda qanda şəkərin miqdarını da azaldır. Bundan başqa bağırsaq soxulcanlarının da tökülməsinə kömək edir.
Yulaf
Uşaqların həzm problemini həll edir. Bədənin və ruhun yorğunluğunu çıxarır. Qandakı şəkərin miqdarını azaldır.
Turp
Böyrəklərdəki mikrobları öldürür. Qum və daşların tökülməsinə kömək edir. Qara ciyər şişini azaldır. Sarılıq keçirənlərə faydalıdır. Revmatizma, astma və bronxitə faydalıdır.
Lobya
Uzun yaşamaq istəyən hər kəs lobya yeməlidir. Lobyanın tərkibində estorogen hormonunun təsirlərini azaldan bir maddə var və bu qadın orqanizmi üçün çox faydalıdır. Çünki hüceyrə yenilənməsini sürətləndirən bu hormonunun ifrat istehsalı uşaqlıq yolu və boyun xərçənginə yoluxma riskini artırır.
Soğan və sarımsaq
Yüksək qan təzyiqi və ürək xəstəliyi təhlükəsini azaldır. Soğan mədə xərçənginə yoluxma riskini, sarımsaq isə bağırsaq xərçənginə yoluxma riskini azaldır. Sarımsağın tərkibindəki maddələr hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alaraq orqanizmi erkən qocalmaya qarşı qoruyur. Sarımsaq həm də immunitet sistemini gücləndirir.
Kəvər
Sidikqovucudur. Mədə problemlərinə qarşı yaxşıdır. Qəbzlik keçirənlər üçün faydalıdır. Böyrəklərdəki qum və daşları salır.
Badımcan
Qansızlığın qarşısını alır. Qara ciyərin fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Arıqlamağa faydalıdır. Böyrək ağrılarını azaldır. Əsəbləri sakitləşdirir. Ürək döyüntülərini azaldır. Dəri xəstəlikləri, şəkər, mədə-bağırsaq və qara ciyər xəstəlikləri olanlara badımcan yemək olmaz.
Kartof
Qızardılmış kartof insanı kökəldir. Qızardılmamış kartof həzmi asanlaşdırır, qəbzlilik problemini həll edir. Yorğunluğu azaldır. Tərkibində C vitamini və protein var. Halsızlığa qarşı da yaxşıdır.
Kahı
Sümüklərə faydalıdır. Tərkibində kalsium olduğu üçün sümükləri gücləndirir.
Göbələk
İmmunitet sistemini gücləndirir. Çinlilər göbələyi dərman kimi istifadə edirlər.
Kələm
Xərçəngə qarşı təsirli tərəvəzlərin birincisidir. Tərkibində B, C və E vitamininin miqdarı boldur. Eyni zamanda kələmin tərkibində potasium da var. Döş və uşaqlıq yolu xərçənginə qarşı təsirlidir.
Kərəviz
Tərkibində B vitamini, dəmir və əhəng var. Yaddaş pozulmasının qarşısını alır, sinir yorğunluğunu yox edir. Sidikqovucudur və böyrək daşı və qumların salınmasına kömək edir. Qara ciyəri təmizləyir.
Gül kələmi
Zehni yorğunluğu aradan qaldırır. Sinirləri gücləndirir. Sidikqovucudur.
Yunan qabağı
Toxumları da faydalıdır. Əzib şəkərlə qarışdırıb uşaqlara vermək olar. Qurd tökülməsinə kömək edir.
İspanaq
Ürək xəstəlikləri, iflic, yüksək qan təzyiqi, göz xəstəlikləri, xərçəng kimi problemlərə qarşı faydalıdır.
Yerkökü
Harvard universitetinin tədqiqatçılarının fikrinə əsasən, həftədə 5 dəfə yerkökü qəbul etmək ürək problemi və iflic riskini 68 faiz azaldır. Gündə iki yerkökü qəbul edən kişilərin qanındakı xolesterolun miqdarı 10 faiz azalır.
Pomidor
Xərçəngdən qoruyan, zehni və fiziki qocalmanı yavaşladan tərəvəzdir. C və E vitaminləri ilə zəngindir. Tərkibində potasium maddəsinin miqdarı da boldur.
Buğda
Lifli qidalar sağlam qidalanmanın təməlidir. Buğdanın qabıqlarından əldə edilən kəpək də faydalıdır. Kəpəkdən hazırlanan qidalar bağırsqlara faydalıdır. Qəbzlilik problemi olanlar üçün də məsləhət görülür.
Brokoli
Orqanizmi xərçəngə qarşı qoruyan və ömrü uzadan tərəvəzdir. Tərkibində bol miqdarda kalsium var. Vitamin deposu olan brokoli mineral və dəmir çatışmazlığının qarşısını alır.